Please assign a menu to the primary menu location under menu

BUSINESS BLOG NEWS

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ροή ειδήσεων

Unilever: Το πρώτο τρίμηνο του 2019 η παραγωγή υγρών απορρυπαντικών στην Ελλάδα

ergostasio_renti

Unilever: Το πρώτο τρίμηνο του 2019 η παραγωγή υγρών απορρυπαντικών στην Ελλάδα 16 Ιουνίου 2018Εικόνα στην Αγορά

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο μεταφοράς παραγωγής προϊόντων της Unilever από άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος στα εργοστάσιά της στην Ελλάδα. Επόμενοι σημαντικοί σταθμοί στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού είναι η έναρξη από το 2019 της παραγωγής υγρών απορρυπαντικών στο εργοστάσιο του Ρέντη και η συνέχιση της μεταφοράς της παραγωγής προϊόντων Lux στην Ελλάδα (σε εργοστάσια τρίτων) από τη Σαουδική Αραβία που παράγονται σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα υγρά απορρυπαντικά, η έναρξη της παραγωγής αναμένεται στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2019. Εντός του Ιουλίου αναμένεται να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών από τη Unilever στο fund KKR που αφορά στη δραστηριότητα της πρώτης στις κατηγορίες του ελαιολάδου και των μαργαρινών, συμφωνία που είχε κλείσει τον περασμένο Δεκέμβριο. Η μεταβίβαση των μετοχών θα σημάνει την έναρξη της μεταφοράς των γραμμών παραγωγής μαργαρινών από το εργοστάσιο του Ρέντη στο εργοστάσιο του Νέου Φαλήρου (που πλέον θα ανήκει στο KKR) και ταυτόχρονα σημαίνει την εγκατάσταση στου Ρέντη των γραμμών παραγωγής υγρών απορρυπαντικών, επένδυση ύψους 5 εκατ. Ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Unilever την περίοδο 2010-2017 πραγματοποίησε στην Ελλάδα επενδύσεις συνολικού ύψους 120 εκατ. Ευρώ. Το μερίδιο της Unilever σήμερα στην κατηγορία των απορρυπαντικών στην ελληνική αγορά βρίσκεται στο 30% και εκτιμάται ότι με την παραγωγή των υγρών απορρυπαντικών στην Ελλάδα η εταιρεία, ελέγχοντας πλέον το κόστος παραγωγής, θα μπορεί να είναι ακόμη πιο ανταγωνιστική. Τα υγρά απορρυπαντικά, περίπου 10.000 τόνοι ετησίως που θα παράγονται στην Ελλάδα από το επόμενο έτος, σήμερα εισάγονται από την Ιταλία.

Στους σχεδιασμούς επίσης της εταιρείας περιλαμβάνεται η σταδιακή μεταφορά στην Ελλάδα όλης της παραγωγής προϊόντων Lux που σήμερα εισάγονται σε σημαντικό βαθμό από τη Σαουδική Αραβία. Σημειώνεται ότι από το 2017 ξεκίνησε να παράγεται μέρος των προϊόντων αυτών από τις εταιρείες Παπουτσάνης και Rolco για λογαριασμό της Unilever, μοντέλο που αναμένεται να συνεχισθεί. "Υπάρχει ένα εξελισσόμενο σχέδιο ώστε σταδιακά να μεταφερθεί όλη η παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα", δήλωσε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Ζαν – Φρανσουά Ετιέν, γενικός διευθυντής Unilever Ελλάδας, Κύπρου και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σήμερα το 65% των συνολικών πωλήσεων της Unilever στην Ελλάδα προέρχεται από προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. Με την πώληση της δραστηριότητας ελαιολάδων και μαργαρινών που ο όμιλος πούλησε στα τέλη του 2018 στο fund KKR το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 35%. Ωστόσο, με την προσθήκη της παραγωγής υγρών απορρυπαντικών από το επόμενο έτος, το ποσοστό αυτό θα ανεβεί στο 45%.

Την ίδια ώρα σημαντικές ποσότητες χυμού ντομάτας (με τη μορφή της πρώτης ύλης) που παράγονται από το εργοστάσιο της εταιρείας στη Γαστούνη Ηλείας εξάγονται σε Πολωνία, Γαλλία, Ολλανδία και Αγγλία για τις ανάγκες των εργοστασίων του ομίλου στις χώρες αυτές. Από το 2011, οπότε ξεκίνησε στη Γαστούνη το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας βιομηχανικής ντομάτας οι εξαγωγές χυμού ντομάτας έχουν αυξηθεί κατά 158%, στους 25.000 τόνους από 9.700 τόνους επτά χρόνια πριν. Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική περιοχή για τον όμιλο", επεσήμανε ο κ. Ετιέν, ενώ εκτίμησε ότι σε βάθος χρόνου υπάρχει σημαντική προοπτική για τις εξαγωγές προϊόντων του ομίλου από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, κυρίως βαλκανικές, καθώς εκεί υπάρχει δυναμική ανάπτυξης της κατανάλωσης που σήμερα βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Το εργοστάσιο της Γαστούνης που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής αποτελεί πρότυπο για τον όμιλο στο πλαίσιο της στρατηγικής του για τη βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη. Το εν λόγω εργοστάσιο που παράγει τα προϊόντα Pummaro εξαγοράστηκε το 1999 από τη Unilever (πρώτα ανήκε στη Μέλισσα – Κίκιζας), ενώ από το 2011 ξεκίνησε η εφαρμογή προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας βιομηχανικής ντομάτας. Σήμερα η εταιρεία έχει συνεργασία με 100 καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας. Το 2011 η καλλιεργούμενη έκταση ήταν 4.500 στρέμματα και η παραγωγή 34.000 τόνοι, ενώ σήμερα η καλλιεργούμενη έκταση έχει αυξηθεί στα 5.600 στρέμματα και η παραγωγή στους 45.000 τόνους.

Ερωτηθείς για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Unilever στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις προσφορές ο Ζαν – Φρανσουά Ετιέν απάντησε: "Θέλουμε να έχουμε υγιή και κερδοφόρα ανάπτυξη. Εξαρτάται από τις κατηγορίες και από το πόσο επιθετικοί θέλουμε να είμαστε σε σχέση με τον ανταγωνισμό". Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, τέλος, σημείωσε μεν την ύπαρξη θετικών δεικτών και το γεγονός ότι δεν υπάρχει αποπληθωρισμός, επεσήμανε, ωστόσο, ότι "το μεγάλο ερώτημα είναι το πότε αυτό θα αποτυπωθεί και στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών".

Στα σκαριά πρόγραμμα για τους άνεργους νέους

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα ζητούσε από τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας εάν συναντιόταν μαζί τους, ο κ. Ετιέν απάντησε: “Θα ήθελα να υπήρχε λιγότερη γραφειοκρατία προκειμένου να γίνονται γρηγορότερα κάποιες διαδικασίες που θέλουμε προκειμένου να εφαρμόσουμε πρόγραμμα για τους άνεργους νέους”. Αν και απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, το πρόγραμμα θα σχετίζεται με την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας από άνεργους νέους οι οποίοι θα συνεργάζονται με τον όμιλο.

Δήμητρα Μανιφάβα

Πηγή άρθρου – businessnews.gr