Please assign a menu to the primary menu location under menu

BUSINESS BLOG NEWS

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ροή ειδήσεων

OHE: Ανησυχία για την πρακτική των ΗΠΑ να χωρίζουν τα παιδιά των μεταναστών

55f1c4c3c4618898468b45ad

OHE: Ανησυχία για την πρακτική των ΗΠΑ να χωρίζουν τα παιδιά των μεταναστών19 Ιουνίου 2018Διεθνή Νέα

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πρακτική των ΗΠΑ να χωρίζουν τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν σε αμερικανικό έδαφος από το Μεξικό από τις οικογένειές τους και επεσήμανε ότι έχει εγείρει το ζήτημα σε συζητήσεις του με την Ουάσινγκτον.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο Γκράντι δήλωσε ότι οι ανησυχίες της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη διαχείριση των αιτούντων άσυλο είναι νόμιμες, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ δέχονται τις περισσότερες αιτήσεις παγκοσμίως.

«Ένα θετικό σημάδι είναι ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να επενδύσει περισσότερους πόρους προκειμένου να περιοριστεί η συσσώρευση των αιτήσεων», επεσήμανε. Όμως η Ουάσινγκτον πρέπει να βρει τρόπους να διαχειριστεί την εισροή των μεταναστών «χωρίς να τιμωρεί τους ίδιους τους ανθρώπους, ανθρώπους που πολύ συχνά έχουν νόμιμους λόγους να αναζητούν άσυλο».

«Τα μέτρα που έχουν ως αποτέλεσμα τον χωρισμό των παιδιών από τις οικογένειές τους μας προκαλούν ανησυχία την οποία έχουμε εκφράσει», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής.

Ο Γκράντι σημείωσε ότι κυβερνήσεις σε πολλές πλούσιες χώρες έχουν υιοθετήσει «επαίσχυντη» ρητορική σχετικά με τη μετανάστευση, αγνοώντας το καθήκον τους να βοηθούν τους ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις.

Η ετήσια έκθεση της UNHCR που δημοσιεύθηκε σήμερα αποκάλυψε ότι ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων το 2017 έφτασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στα 68,5 εκατομμύρια.

Η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων αναζητούν καταφύγιο σε φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες, με μόνο έναν μικρό αριθμό να προσπαθεί να φτάσει στη Δύση.

«Δεν πρόκειται για μη διαχειρίσιμο αριθμό προσφύγων που μετακινείται σε πλούσιες χώρες», τόνισε ο Γκράντι, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξηγήσουν γιατί είναι σωστό να βοηθούν τους πρόσφυγες, «όμως συμβαίνει το αντίθετο. Οι κυβερνήσεις προωθούν μια εικόνα έκτακτης ανάγκης, εισβολής και στην πραγματικότητα πολλοί πολιτικοί ηγέτες εκμεταλλεύονται αυτό για να κερδίσουν ψήφους», κατήγγειλε ο ίδιος.
Κάποιες φτωχές χώρες, όπως το Μπανγκλαντές, έχουν ξεπεράσει τις διεθνείς υποχρεώσεις τους δεχόμενες τεράστιους αριθμούς προσφύγων.

Η UNHCR προσπαθεί να παρακινεί τις πλούσιες χώρες να φιλοξενούν πρόσφυγες οι οποίοι έχουν καταφύγει σε χώρες που έχουν δεχθεί μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων, όπως ο Λίβανος, η Κένυα και το Πακιστάν. Όμως αυτά τα προγράμματα μετεγκατάστασης είναι σταγόνα στον ωκεανό, τόνισε ο Γκράντι, και υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν.

Πέρυσι περίπου 60.000 με 70.000 άνθρωποι μετεγκαταστάθηκαν, κάτι που ο Γκράντι χαρακτήρισε «κίνηση κατανομής των βαρών».

Οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο πρόγραμμα μετεγκατάστασης παγκοσμίως, με 110.000 εγκεκριμένες θέσεις την τελευταία χρονιά διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Όμως ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, φτάνοντας στις 45.000.

Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ευρώπη και ΗΠΑ δεν μοιράζονται τις ίδιες αξίες

Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν μοιράζονται τις ίδιες αξίες, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό, καθώς αυξάνεται η αγανάκτηση για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να χωρίζει τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών από τους γονείς τους μόλις αυτοί περνούν τα σύνορα με το Μεξικό.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει τη δική της κρίση αναφορικά με τη διαχείριση της εισροής μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή και ο Γκριβό δήλωσε ότι δεν θέλει να δει να συμβαίνει στην Ευρώπη αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε τον ίδιο πολιτισμό, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μοιραζόμαστε κάποιες αξίες», σχολίασε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

Η πολιτική «μηδενικής ανοχής» που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Τραμπ προβλέπει την άμεση σύλληψη των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό και την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους.

Οι γονείς κρατούνται σε ομοσπονδιακές φυλακές, ενώ τα παιδιά τους σε ξεχωριστά κέντρα κράτησης, κάποια από τα οποία βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές.

Βίντεο που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από την Ουάσινγκτον δείχνουν παιδιά μεταναστών να κρατούνται σε συρμάτινα κλουβιά, να κάθονται στο τσιμεντένιο πάτωμα. Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει τη μεταχείρισή τους «βάρβαρη» ενώ ακόμη και κάποιοι συντηρητικοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους.

«Αυτές οι εικόνες είναι σοκαριστικές», σχολίασε ο Γκριβό.

Πηγή: real.gr

Πηγή άρθρου – businessnews.gr