Please assign a menu to the primary menu location under menu

BUSINESS BLOG NEWS

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ροή ειδήσεων

Mohed Altrad: Πώς διοικεί τον κολοσσό των επιχειρήσεών του ο Βεδουίνος δισεκατομμυριούχος

pan_0591_002

Mohed Altrad: Πώς διοικεί τον κολοσσό των επιχειρήσεών του ο Βεδουίνος δισεκατομμυριούχος03 Νοεμβρίου 2018Πρόσωπα & Απόψεις

Γράφει η Μαρία Γκουρτσιλίδου

Γεννήθηκε το 1948– έτσι θεωρεί τουλάχιστον αφού δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο που να το πιστοποιεί- όταν ο πατέρας του, ένας φυλετικός ηγέτης στην αγροτική Συρία βίασε τη μητέρα του. Ο αδελφός του πέθανε λόγω κακοποίησης από τον πατέρα, κατάληξη την οποία είχε και η μητέρα του όταν προσβλήθηκε από σοβαρή ασθένεια.

Στα επτά του χρόνια, ο Mohed Altrad ορφανός από μητέρα και εγκαταλειμμένος από τον πατέρα του αλλά διψασμένος για μάθηση και γνώση διένυε ξυπόλητος καθημερινά χιλιόμετρα μέσα στην έρημο για να πάει σχολείο. Τελικά, με πείσμα κατάφερε να φτάσει στο Montpellier, χάρη σε μία υποτροφία της συριακής κυβέρνησης για σπουδές μηχανικού. Αφού πήρε το πτυχίο του, συνέχισε τις σπουδές του και απέκτησε διδακτορικό στην επιστήμη των υπολογιστών. Στη συνέχεια η ζωή του επεφύλασσε όλο και μεγαλύτερες εκπλήξεις.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας. Συγκαταλέγεται στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes και έχει τιμηθεί το 2015 με το βραβείο «EY World Entrepreneur of the Year». Ο Mohed Altrad, Γάλλος συριακής καταγωγής επισκέφτηκε την Αθήνα με την ιδιότητα του συγγραφέα με αφορμή την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του με τίτλο «Μπανταουί, ένα παιδί από την έρημο» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καλέντη.

Η ιστορία του Mohed Altrad, όπως παρουσιάζεται και μέσα από το βιβλίο του είναι άκρως συγκινητική. Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση σε όσους συναντούν τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία είναι πώς ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων ξεκίνησε από το μηδέν και δημιούργησε έναν κολοσσό με το όνομά του να αποτελεί πλέον συνώνυμο της δύναμης και της επιτυχίας.

Μέσα από το βιβλίο του ο Mohed Altrad αγγίζει κάποια καθοριστικά ζητήματα. Το θέμα της ταυτότητας ενός ανθρώπου, της μετακίνησης από τον τόπο καταγωγής του σε μια νέα πατρίδα, την επιμονή του για συνεχή μόρφωση και την αποφασιστικότητα να λαμβάνει ρίσκα στη ζωή του, καταλήγοντας τελικά στην πεποίθηση ότι «όλα είναι πιθανά στη ζωή».

Στην ενασχόλησή του με τις επιχειρήσεις εφάρμοσε και εφαρμόζει όλα τα … μυστικά που του δίδαξε η ίδια η ζωή. «Στις επιχειρήσεις, όπως και στη ζωή τίποτα δεν μπορούμε να το καταφέρουμε μόνοι μας. Πρέπει να συνεργαστούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του. «Οι περισσότεροι επιχειρηματίες στήνουν την επιχείρησή τους με στόχο να γίνουν πλούσιοι. Όμως αν το χρήμα ήταν γνώση, όλοι θα ήμασταν πλούσιοι… Ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο οικοδόμησα την επιχείρησή μου είναι: Δεν σε γνωρίζω, δεν ξέρω τι είσαι ικανός να κάνεις, αλλά θα σε εμπιστευτώ και θα συνεργαστώ μαζί σου, απ’ όπου και αν προέρχεσαι, όποια και αν είναι η εθνικότητα, η θρησκεία, η γλώσσα, η κουλτούρα σου… Πάμε μαζί να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι μεγάλο… Αν αντλήσετε διαφορετικά στοιχεία από κάθε κουλτούρα, θα φτιάξετε έναν όμιλο που θα είναι ακλόνητος…» τόνισε. Ωστόσο, επισήμανε τη δυσκολία που υπάρχει να συμβεί αυτό στις μέρες μας, εστιάζοντας στην άνοδο των εξτρεμιστών και των ακραίων τάσεων στην κοινωνία μας.

Τελικά, ίσως τα λόγια του αποδειχθούν για κάποιους κάτι περισσότερο από χρήσιμα αν λάβουμε υπόψιν μας ότι η εταιρεία του (Altrad Group), που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιομηχανίας οικοδομικών μηχανημάτων και υλικών έχει κύκλο εργασιών πάνω από 300 δισ. δολάρια, 200 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, ενώ απασχολεί 42.000 εργαζομένους από διαφορετικές χώρες καταγωγής. Η έδρα της είναι στο Montpellier στη Γαλλία.

Τι είναι για εκείνον σημαντικότερο από τα χρήματα; «Το χρήμα δεν είναι στόχος αλλά μια συνέπεια… Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας όπως η δικαιοσύνη, το ενδιαφέρον για τον άλλον, ο σεβασμός της διαφορετικότητάς του… Στη ζωή μου υπέφερα από την αδιαφορία… Για μένα η αδιαφορία είναι χειρότερη από την… άδικη δικαιοσύνη. Τη δικαιοσύνη όταν λανθάνει μπορείς να τη διορθώσεις, την αδιαφορία ποτέ» υπογράμμισε ο Mohed Altrad.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το βιβλίο, εκτός από τον συγγραφέα, μίλησαν ο κ. Δημοσθένης Δαββέτας, καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, συγγραφέας και εικαστικός, ο κ. Νικόλαος Κούκης, φιλόλογος-ιστορικός, και η κ. Κέλλυ Ιωαννίδου-Καλέντη, εκδότρια, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Σκάλκος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

Media Gallery

  • pan_0491_002.jpg

Πηγή άρθρου – businessnews.gr