Please assign a menu to the primary menu location under menu

BUSINESS BLOG NEWS

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ροή ειδήσεων

METRO: Κινήσεις ανάπτυξης στα Cash & Carry

metro_cc_larisa_0

METRO: Κινήσεις ανάπτυξης στα Cash & Carry08 Φεβρουαρίου 2019Εικόνα στην Αγορά

του Δημήτρη Τσουκαλά

Kινήσεις στην αγορά της χονδρικής σχεδιάζει για το 2019 η METRO. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ομίλου Αριστοτέλης Παντελιάδης , στο περιθώριο της ανακοίνωσης των χορηγιών της ΜyMarket σε νέους αθλητές, η συνολική αγορά cash & carry κινήθηκε πτωτικά την προηγούμενη χρονιά αλλά η αλυσίδα χονδρικής METRO Cash & Carry διατήρησε σταθερά το ισχυρό μερίδιο αγοράς της, το οποίο κυμαίνεται λίγο κάτω από 50%. Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής της METRO τόνισε πως η αλυσίδα σαν leader της αγοράς θα πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επιστροφή στην ανοδική πορεία και ήδη έχουν δρομολογηθεί σχετικές κινήσεις

Η εστίαση στην αγορά Ho.Re.Ca.

Βασικός άξονας της στρατηγικής της επιχείρησης στην αγορά της χονδρικής είναι η επικέντρωση στο κομμάτι του Ho.Re.Ca, μέσω του νέου concept της Μilestone. Υπενθυμίζεται πως η MILESTONE είναι εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο της METRO, ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει (με 50%) και ο Γιώργος Σαλάχας, έμπειρο στέλεχος της αγοράς οικιακών ειδών και HO.RE.CA (Hasbro, Yalco, Sato κλπ), που τα τελευταία 10 χρόνια εργαζόταν στην Σαουδική Αραβία σε εταιρεία του χώρου. H MILESTONE δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2017, εξειδικεύεται στην εμπορία οικιακών ειδών και ειδών μαζικής εστίασης και απασχολεί ήδη 12 στελέχη της αγοράς με μεγάλη εμπειρία. Διαθέτει δικές της αποθήκες και έχει στην αποκλειστική της ευθύνη την ανάπτυξη του κλάδου των οικιακών ειδών στα My Market και των ειδών μαζικής εστίασης και Ho.Re.Ca στα METRO Cash and Carry. Η MILESTONE έχει ήδη αναπτύξει δικά της προϊόντα, με δικά της εμπορικά σήματα που θα διακινούνται αποκλειστικά από τα δίκτυα του ομίλου. Τα είδη που διαχειρίζεται είναι κυρίως δικής της εισαγωγής και σχεδίασης ενώ έχει ξεκινήσει και συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς. Επίσης, διαθέτει εξειδικευμένους συμβούλους πωλήσεων για το χώρο της μαζικής εστίασης που θα υποστηρίζουν μεγάλα και εξειδικευμένα έργα στην Ho.Re.Ca αγορά.

Τα νέα καταστήματα.

Παράλληλα η εταιρεία έχει και συγκεκριμένα σχέδια ανάπτυξης. Προς το τέλος του 2019, αναμένεται να εγκαινιαστεί το πρώτο κατάστημα χονδρικής της METRO AEBE στη Λεμεσό της Κύπρου ενώ στους επόμενους μήνες αναμένεται να εγκαινιαστεί ένα κατάστημα Cash & Carry στη Ζάκυνθο. Το κατάστημα στην Ζάκυνθο θα ακολουθεί το μοντέλο του «μικρού» Cash & Carry, που λειτουργεί στα Φιλιατρά και το οποίο προσαρμόζεται όσον αφορά το μέγεθος αλλά και την γκάμα ανάλογα με την εποχή και την ζήτηση και τις ανάγκες των πελατών τους. Καθώς η διοίκηση της ΜETRO θεωρεί πως η ελληνική αγορά δεν μπορεί να «σηκώσει» άλλα μεγάλα καταστήματα Cash & Carry, τα νέου τύπου καταστήματα σε Φιλιατρά και Ζάκυνθο αποτελούν «πιλότο» για την ανάπτυξη του νέου ευέλικτου μοντέλου, που αν κριθεί επιτυχημένο μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία άλλων 10 παρόμοιου τύπου ΜETRO Cash & Carry σε τουριστικές περιοχές της χώρας και εδικά σε νησιά σε βάθος χρόνου. Σημειώνεται πως ανάλογο «πείραμα» τρέχει και στην αγορά της λιανικής με τα δυο καταστήματα ΜyMarket Easy, που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και η πορεία τους θα κρίνει εάν το συγκεκριμένο μοντέλο convenience σημείων πώλησης θα επεκταθεί περαιτέρω

Ακόμη, μέσα στο 2019 η ΜETRO αναμένεται να εξετάσει εάν θα προχωρήσει στην δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος και για την χονδρική, προσθέτοντας ένα ακόμη κανάλι στο δίκτυο της. Εξέλιξη που φαντάζει μάλλον λογική καθώς ήδη στην ΜETRO Cash & Carry υπάρχει η πρακτική της παραγγελίας από απόσταση είτε τηλεφωνικά είτε μέσω fax.

Στόχος ανάπτυξη 4%-5% για τον Όμιλο

Υπενθυμίζεται πως σε επίπεδο Ομίλου το 2018 οι ενοποιημένες πωλήσεις της METRO άγγιξαν το € 1.2 δις με αύξηση περίπου 1.5% συγκριτικά με το 2017. Η καθαρή κερδοφορία ανήλθε σε 11 εκατ. ευρώ και το πλάνο της Metro προβλέπει ανάπτυξη και για φέτος. Συγκεκριμένα, αναμένεται άνοδος 4%-5% εκτός και αν η ελληνική αγορά επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις πολλές εκλογικές αναμετρήσεις της φετινής χρονιάς. Πρόκειται για επίδοση ανάλογη με εκείνη που κατέγραψε το 2018 η αλυσίδα λιανικής της εταιρείας, η οποία διατηρεί μερίδιο αγοράς περίπου 10,5% πέτυχε ανάπτυξη πάνω από 4%, ποσοστό υψηλότερο από την ανάπτυξη που εμφάνισε συνολικά ο κλάδος του λιανεμπορίου την προηγούμενη χρονιά.

Πηγή άρθρου – businessnews.gr