Please assign a menu to the primary menu location under menu

BUSINESS BLOG NEWS

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ροή ειδήσεων

Melapus: H ιδιωτική μέριμνα για την ψυχική υγεία

melapus

Melapus: H ιδιωτική μέριμνα για την ψυχική υγεία16 Ιούνιος 2019Εικόνα στην Αγορά

Γράφει ο Πέτρος Αντωνάκης

Γνωρίστε την υψηλής ποιότητας εύχρηστη και ασφαλή διαδικτυακή πλατφόρμα που φέρνει τον πολίτη πιο κοντά από ποτέ με την ψυχική υγεία.

«Από παλιά, αν και μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας ήταν εφικτό, σκεφτόμουν πόσο ωραία θα ήταν να υπάρχει μια πλατφόρμα όπου θα μπορεί κάποιος να βλέπει τον επιστήμονα ψυχικής υγείας όποτε και όπου και αν βρίσκεται, ειδικά σε δύσκολες στιγμές. Το 2016 και ενώ ήδη έκανα τηλεσυνεδρίες χρησιμοποιώντας τα social media (Skype κ.λπ.) -που πλέον λόγω GDPR δεν συνιστώνται για ιατρικές συνεδρίες- ένα βράδυ, μετά από μία συνεδρία με έναν ασθενή από την Κρήτη, το πήρα απόφαση».

Το πλάνο υπήρχε από καιρό στο μυαλό μου, ένα περιστατικό έδωσε την απαραίτητη ώθηση, και κάπως έτσι εγένετο η Melapus. Από τον Δεκέμβριο του 2017, ο Νίκος Γκούβας μαζί με συνοδοιπόρους και συνιδρυτές τον Κωνσταντίνο Λάμπρου (προγραμματιστή) και Νικόλα Νικολάου (ψυχίατρο), έβαλαν τα θεμέλια της πρώτης πλατφόρμας ψυχικής υγείας στην Ευρώπη. Η Melapus -ονομάστηκε από τον κατά τις γραφές ψυχίατρο της αρχαιότητας, τον Μελάμποδα- ξεκίνησε με «γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών, την αδυναμία εύκολης πρόσβασης στην ψυχική υγεία λόγω γεωγραφικών περιορισμών αλλά και τη διστακτικότητα εξαιτίας του στίγματος», τονίζει ο Νίκος Γκούβας.

Προσφέρει έναν επαγγελματικό οδηγό αναζήτησης αποκλειστικά για πιστοποιημένους ειδικούς ψυχικής υγείας αλλά και την εύκολη χρήση ενός εργαλείου video κλήσης που να προσφέρει ασφάλεια και ανωνυμία.

Με απλές διαδικασίες και με σεβασμό στην ιδιωτικότητα, ο ασθενής μπορεί να αναζητήσει τον ειδικό που του ταιριάζει και να κλείσει ραντεβού, είτε στο γραφείο/ιατρείο του είτε διαδικτυακά, μέσω της εφαρμογής videoκλήσης της Melapus (σε όλα τα προφίλ των ειδικών στη πλατφόρμα εμφανίζεται το κόστος της συνεδρίας). Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πανελλαδικό χάρτη καταγραφής των ψυχιάτρων, παιδοψυχιάτρων, ψυχαναλυτών και ψυχολόγων ανά την επικράτεια και ο πολίτης/ασθενής επιλέγει εύκολα τον ειδικό της αρεσκείας του. Ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθέτησης.

Τηλεψυχιατρική, η καινοτόμος

«Σε πρόσφατη επικοινωνία μας με τη δομή ψυχικής υγείας ενός νησιού του Β. Αιγαίου, ενημερωθήκαμε πως όλες οι παιδοψυχιατρικές ανάγκες του νησιού καλύπτονται από έναν παιδοψυχίατρο, που επισκέπτεται το νησί μετά κόπων και βασάνων από την Αθήνα, σε αραιά διαστήματα. Παιδιά και έφηβοι στο φάσμα του αυτισμού, με αυτοτραυματισμούς και αυτοκτονικές τάσεις και πολλά άλλα κρίσιμα ζητήματα λειτουργικότητας, προσμένουν εναγωνίως ένα καράβι, βοήθεια για να συνεχίσουν να νιώθουν φυσιολογικοί και εισακουσμένοι. Εδώ λοιπόν έρχεται η καινοτομία της Τηλεψυχιατρικής να καταργήσει τα δαπανηρά και επίπονα ταξίδια με κάθε μέσο, το κόστος μετακίνησης και την ψυχική φθορά της αναμονής για όλους εκείνους που χρειάζονται βοήθεια (σημ. Η Melapus τονίζει πως λειτουργεί ως συμπληρωματικό όπλο στη φαρέτρα των ειδικών της ψυχικής υγείας και δεν σκοπεύει να υποκαταστήσει την παραδοσιακή Ιατρική). Η φιλοδοξία μας, το όραμα και ο σκοπός μας είναι να εξελίξουμε και να αναπτύξουμε τις υπηρεσίες υγείας στην ευρύτερη ελληνική επικράτεια και κυρίως στην ελληνική επαρχία».

Η Melapus γεννήθηκε με όραμα να αγκαλιάσει τον ακρίτα, τον νησιώτη, τον φοβισμένο και στιγματισμένο πολίτη της επαρχίας, προσφέροντάς του απεριόριστη, άμεση και εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες Τηλεψυχιατρικής από την άνεση και την ασφάλεια του χώρου του. Και το «στιγματισμένος» μόνο τυχαία λέξη δεν είναι…

Σβήνοντας το στίγμα

«Προερχόμενο από το ρήμα στίζω, που σημαίνει δημιουργώ ένα σημάδι πάνω σε μια επιφάνεια με καυτηριασμό, το στίγμα είχε από πάντα μια αρνητική σημασία σαν λέξη. Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι μύθοι που ακολουθούν τις συγκεκριμένες ασθένειες. Για παράδειγμα, η σχιζοφρένεια, μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες, έχει συνδεθεί με άγριες δολοφονίες, ενώ η μάστιγα της εποχής μας, η κατάθλιψη, έχει αποδοθεί -χωρίς κανένας να γνωρίζει γιατί- σε άτομα που χαρακτηρίζονται αδύναμα. Οι λέξεις τρελός, παλαβός, ψυχασθενής κ.ά. εντυπώνονται στο μυαλό του ανθρώπου από πολύ μικρή ηλικία, δημιουργούν συνειδήσεις, απόψεις και στο τέλος οδηγούν σε στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η αντιμετώπιση του ψυχικά ασθενούς ως “τρελού” και του ψυχιάτρου ως “τρελογιατρού” συνεχίζουν δυστυχώς να υφίστανται περισσότερο στις μικρές κοινωνίες, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν αρνητικά και να συμβάλλουν αποφευκτικά σε όσους νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την ψυχολογία τους και θέλουν να επισκεφθούν έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο. Παρά το γεγονός ότι 1 στους 4 ανθρώπους βιώνει προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την ψυχική του υγεία, το 40% των χωρών παγκοσμίως δεν έχει φροντίσει να εγκαθιδρύσει πολιτικές που θα προάγουν την ψυχική υγεία. Η προαγωγή της ψυχικής υγείας όμως πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα».

Η συμβολή της Melapus σε αυτό το θέμα είναι σημαντική. Διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών και δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της τηλεψυχιατρικής. Πρόκειται για έναν κλάδο της τηλεϊατρικής, ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως στις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν είναι εφικτή ή επιθυμητή η διά ζώσης παρουσία του ασθενούς στο χώρο ενός ιατρείου ή γραφείου του ειδικού ψυχικής υγείας. Εκπαιδευμένοι ειδικοί του χώρου μπορούν να εφαρμόσουν συγκεκριμένες θεραπείες, αλλά και να αντιμετωπίσουν επείγοντα περιστατικά μέσα από τις απεριόριστες δυνατότητες που τους παρέχουν τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα της τηλεδιάσκεψης. Εκτός λοιπόν από το γεγονός ότι η θεραπεία γίνεται πιο προσιτή, το στίγμα που μπορεί να απασχολεί τους θεραπευόμενους παύει να υφίσταται, καθώς συμβουλεύονται τον ειδικό ψυχικής υγείας στην άνεση του χώρου τους.

Αναπόφευκτα, αυτό που έρχεται στο μυαλό είναι κατά πόσο επιβαρύνθηκε η ψυχική υγεία του Έλληνα στα χρόνια της κρίσης και εάν ήταν έτοιμη η πολιτεία για να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα κατάσταση. Χωρίς -είναι η αλήθεια- να περιμένεις τα θετικότερα των στοιχείων…

«Τα τελευταία χρόνια, οι περιπτώσεις διάγνωσης κατάθλιψης έχουν αυξηθεί δραματικά, διαγνώσεις οι οποίες συνδέονται με την οικονομική κρίση. Ο κυριότερος επιβαρυντικός παράγοντας που οδηγεί στην κατάθλιψη είναι η ανεργία, η οποία προκαλεί ψυχική αναστάτωση και συνδέεται άμεσα με την υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών. Η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα τα παντρεμένα ζευγάρια, αυξάνοντας δραματικά τα διαζύγια. Η αλλαγή στις οικονομικές και κοινωνικές συνήθειες ράγισε την εμπιστοσύνη και την αντοχή των ζευγαριών. Από τη ραγδαία αύξηση των ψυχικά ασθενών αλλά και την κατανάλωση ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών χαπιών μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς πως η πολιτεία δεν έχει προσφέρει την προστασία που οφείλει στον κάθε πολίτη. Το συγκεκριμένο κενό δυστυχώς γεμίζουν μόνο οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς, όπως η Melapus».

Η Melapus κοιτάζει μπροστά, στοχεύει ψηλά και συνάμα προσφέρει λύση για την αντιμετώπιση του «brain drain» της Ελλάδας, δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες ειδικούς να εργάζονται σε μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού με τη χρήση της τηλεψυχιατρικής. Και θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, με την αξιοποίηση της πρόσφατης χρηματοδότησης 300.000 ευρώ από την κυπριακή επενδυτική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων 9A Ventures, αυτή, σύμφωνα με τον Νίκο Γκούβα, σηματοδοτεί «την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Ψυχιατρικής και Ψυχολογίας στην ψηφιακή εποχή, με σκοπό την καλύτερη πρόσβαση αλλά και ενημέρωση όλων των ασθενών στη ψυχική υγεία».

Με το ποσό της χρηματοδότησης, έχει ήδη ξεκινήσει η επένδυση του κεφαλαίου στη βελτίωση των ήδη προσφερόμενων υπηρεσιών -τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ξένες αγορές- και τη δημιουργία νέων εφαρμογών στον τομέα της ψυχικής υγείας, «με στόχο να καθιερωθεί η Melapus ως το λογισμικό εκλογής σε όλη την Ευρώπη για όλους τους φορείς και τα νοσοκομεία που παρέχουν τηλεψυχιατρικές υπηρεσίες».

Πηγή άρθρου – businessnews.gr