Please assign a menu to the primary menu location under menu

BUSINESS BLOG NEWS

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ροή ειδήσεων

Gideon Marks: Καταπολεμήστε τη «ρετσινιά» της αποτυχίας και προχωρήστε

gideon_marks

Gideon Marks: Καταπολεμήστε τη «ρετσινιά» της αποτυχίας και προχωρήστε08 Ιούνιος 2019Πρόσωπα & Απόψεις

Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, ο Gideon Marks αποτελεί μια εμβληματική φιγούρα του αμερικανικού start-up οικοσυστήματος. Πρόσφατα βρέθηκε στην Ελλάδα και μίλησε στο Business News Magazine για μια σειρά από θέματα σχετικά με τα όσα απαιτούνται για να καταστεί μια start-up επιτυχημένη.

Συνέντευξη στη Μελίνα Κατσαλούλη

O Gideon Marks είναι ένα τα πλέον αναγνωρίσιμα στελέχη σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, έχοντας σημαντική πείρα στο κομμάτι της οικονομικής, επιχειρησιακής και εταιρικής ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε τρεις εταιρείες στον NASDAQ και τέσσερις ακόμα σε επιτυχημένες εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ο κ. Marks είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους μέντορες αλλά και επενδυτές στη Silicon Valley, έχοντας συνεργαστεί με μια πληθώρα start-ups. Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ως ομιλητής και μέντορας.

Αυτή την εποχή έχει αναλάβει το mentoring στα Google Launchpad, Plug and Play, Mind the Bridge, The Vault καθώς και σε εταιρείες στην Ιαπωνία, το Ισραήλ και την Κορέα. Δεινός ομιλητής, με μια αμεσότητα που εντυπωσιάζει, ο κ. Marks ήταν ένας από τους κεντρικούς εισηγητές στο Startup World Cup & Summit 2019, προσεγγίζοντας θέματα όπως η χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων, ο ανταγωνισμός, τα επιχειρησιακά μοντέλα κ.ά. Συζητήσαμε μαζί του για τις start-ups, τη Silicon Valley, την Ελλάδα, αλλά και το νέο του «παιδί», το application DogLog.

Κύριε Marks, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την εμπειρία σας στη Silicon Valley και για το οικοσύστημα στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσεται εκεί.

Πριν σας απαντήσω, θα ήθελα να σας πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που βρέθηκα στην Ελλάδα για να συμμετάσχω στο Startup World Cup Summit 2019 ως ομιλητής αλλά και ως μέντορας. Ξέρετε, υπάρχουν πολλές start-ups που μέσα από αυτές τις ομιλίες αντλούν στοιχεία για να γίνουν πιο επιτυχημένες, αλλά και για να βρουν πιο εύκολα χρηματοδότηση. Περνώντας στην ερώτησή σας για τη Silicon Valley, θα έλεγα ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον η νοοτροπία των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί, καθώς ο τρόπος που σκέφτονται έχει να κάνει με το πώς θα κερδίσω κάτι εγώ αλλά και ο διπλανός μου. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί προσελκύουν εργαζομένους από διαφορετικές χώρες του κόσμου που ο καθένας φέρνει μαζί του τη δική του ματιά. Αυτή η διαφορετικότητα είναι η κινητήριος δύναμη και θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Στην Αμερική οι άνθρωποι δεν φοβούνται να πουν τη γνώμη τους στους ανώτερους. Αντίθετα, στην Ασία υπάρχει ο σεβασμός στην ιεραρχία και στους μεγαλύτερους, αυτό είναι μέρος της κουλτούρας τους, οπότε η νοοτροπία αυτή «φρενάρει» τους νεότερους. Αντίθετα, στη Silicon Valley ο καθένας ενθαρρύνεται να πει τη γνώμη του χωρίς να υπάρχουν τα στεγανά της ηλικίας ή της ιεραρχίας.

Στην ομιλία σας θίξατε το θέμα της αποτυχίας και της ανάληψης ρίσκου.

Ναι, στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν φοβόμαστε την αποτυχία. Εφόσον δούλεψες με ειλικρίνεια και απέτυχες, δεν πειράζει. Αυτό λοιπόν που θα ήθελα να πω στους δημιουργούς των start-ups είναι: καταπολεμήστε τη ρετσινιά της αποτυχίας και προχωρήστε.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημεία που πρέπει να εστιάσει μια start-up;

Κατ’ αρχάς να έχει τους σωστούς δικηγόρους, να κατοχυρώσει τις ευρεσιτεχνίες της και να δώσει μετοχές στους εργαζομένους και τους συνεργάτες της, για να ενισχύσει τη δέσμευσή τους στην εταιρεία. Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι ότι πιστεύουν πως δεν υπάρχει ανταγωνιστής. Όμως άνθρωποι με ιδέες και ταλέντα υπάρχουν παντού. Αυτό που πιστεύετε ότι το έχετε σκεφτεί μόνο εσείς, το έχει ήδη σκεφτεί κάποιος στην Κίνα ή στην Ινδία. Αναγνωρίστε λοιπόν τον ανταγωνισμό.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό μια start-up να υιοθετήσει ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο και να πορευτεί με αυτό, να έχει όραμα και να είναι ξεκάθαρη γι’ αυτό που θέλει. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα της, για να στραφεί για μια συμβουλή. Τέλος, να είναι σωστή δεοντολογικά, να θέτει τις αξίες της, τις οποίες θα πρέπει να ενστερνίζονται και οι εργαζόμενοί της.

Η χρηματοδότηση των start-ups είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την επιβίωσή τους. Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε όσους επιχειρούν να προσελκύσουν επενδύσεις;

Μια start-up εκτός από το προϊόν που αναπτύσσει, θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο αλλά και όραμα για το μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάσει μια λεπτομερειακή ανάλυση της αγοράς που θα εστιάσει και, κυρίως, να είναι ξεκάθαρη για τα θέλω της. Η πολύ καλή προετοιμασία της παρουσίασης, με έναν τρόπο όμως που να είναι απλός και άμεσος, είναι το «κλειδί» που θα τραβήξει την προσοχή των επενδυτών, κυρίως κατά τη διάρκεια των pitches, όπου ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Από τις start-ups που ξεκινούν, ελάχιστες καταφέρνουν να φτάσουν ως το τέλος. Θα μπορούσατε να μας επισημάνετε τι είναι αυτό που πάει στραβά;

Ναι, όπως ανέφερα και στην ομιλία μου, τα λάθη που γίνονται είναι πολλά. Εν συντομία θα σας αναφέρω ότι η επιτυχία μιας start-up εμποδίζεται όταν υπάρχει ένας μόνο ιδρυτής, όταν η έδρα της βρίσκεται σε ακατάλληλη τοποθεσία, όταν δεν έχει πρωτότυπες ιδέες, όταν έχει ανεπαρκείς προγραμματιστές, όταν επιλέγει τη λάθος πλατφόρμα, όταν αργεί πολύ να βγει στην αγορά ή αντίθετα βγαίνει πολύ γρήγορα, όταν απευθύνεται σε ένα πολύ περιορισμένο κοινό και δεν έχει στο μυαλό της ξεκαθαρίσει επακριβώς το προφίλ του χρήστη στον οποίο απευθύνεται. Επίσης, όταν έχει στη διάθεσή της πολύ λίγα χρήματα ή πάρα πολλά χρήματα, όταν ξοδεύει πολλά, όταν μαστίζεται από διαφωνίες και πείσματα και, τέλος, όταν δεν βάζει όλη της την καρδιά στην προσπάθειά της.

Στην ομιλία σας μιλήσατε για τα κοινά στοιχεία που υπάρχουν μεταξύ της Silicon Valley και του Ισραήλ.

Ο τρόπος που εξελίχθηκε η τεχνολογία στο Ισραήλ έχει να κάνει με τις τεράστιες επενδύσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια στην τεχνολογία για στρατιωτικούς σκοπούς. Αυτό το know how διοχετεύθηκε μετά στον επιχειρηματικό τομέα και γι’ αυτό το Ισραήλ έγινε η μητρόπολη της υψηλής τεχνολογίας. Παραπάνω μιλήσαμε για τον διαφορετικό τρόπο σκέψης. Ας μην ξεχνάμε ότι στο Ισραήλ βρίσκονται άνθρωποι από 70 διαφορετικές χώρες, άρα πολλοί διαφορετικοί τρόποι σκέψης, που έχουν συμβάλει στο να καταστεί το Ισραήλ πρωτοπόρος δύναμη στο χώρο της τεχνολογίας.

Γνωρίζετε για την κρίση στην Ελλάδα. Οι νέοι άνθρωποι εδώ μαστίζονται από υψηλή ανεργία, ενώ οι ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης είναι περιορισμένες. Τι θα τους συμβουλεύατε;

Θα τους συμβούλευα να φύγουν για λίγα χρόνια από τη χώρα και να πάνε στο εξωτερικό για να εργαστούν. Να δουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει εκεί και πώς λειτουργεί το σύστημα και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην Ελλάδα έχοντας αυτές τις εμπειρίες στις αποσκευές τους.

Ποιες άλλες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν στην ελληνική αγορά για να δοθεί ώθηση στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας;

Χρειάζονται ενέργειες σε πολλά επίπεδα. Σίγουρα θα πρέπει να δουλέψετε με τα πανεπιστήμιά σας. Φροντίστε να δώσετε υποτροφίες σε όσους κάνουν σπουδές στους υπολογιστές. Η κυβέρνησή σας θα πρέπει να δώσει οικονομικά κίνητρα για να δημιουργηθούν εργοστάσια, γραφεία αλλά και μικρά κέντρα σχεδιασμού. Προσπαθήστε να συνδεθείτε με ανθρώπους που είτε δουλεύουν στο εξωτερικό είτε έχουν επιστρέψει στη χώρα. Φέρτε τα νέα παιδιά σε επαφή μαζί τους, για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Επιπλέον, θα πρέπει να είστε πιο φιλικοί στις μεγάλες εταιρείες.

Στην αρχή της κουβέντας σας μας μιλήσατε με μεγάλο ενθουσιασμό για το doglog.

Το DogLog είναι κάτι που αγαπώ πάρα πολύ. Πρόκειται για ένα application που το κατεβάζει κανείς στο κινητό του και απευθύνεται σε ιδιοκτήτες σκύλων. Η εφαρμογή αυτή βοηθάει τους χρήστες της να φροντίζουν πιο αποτελεσματικά το ζωάκι τους, καταγράφοντας τις καθημερινές του δραστηριότητες. Επίσης, τους προσφέρει τη δυνατότητα να συντονίζονται καλύτερα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους, οργανώνοντας ποιος θα αναλάβει τη βόλτα του ή ποιος θα το ταΐσει. Είναι ένα application που έχουν αναπτύξει τα δύο μου παιδιά και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό.

Πηγή άρθρου – businessnews.gr