Please assign a menu to the primary menu location under menu

BUSINESS BLOG NEWS

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ροή ειδήσεων

Airbnb: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει με τα 30.000 καταλύματα στην Ελλάδα;

airbnb_16

Airbnb: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει με τα 30.000 καταλύματα στην Ελλάδα;26 Ιανουαρίου 2019Πολιτική & Οικονομία

Τεράστια αύξηση σημειώνουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (AirBnB) στην Αττική, από τα 2.752 καταλύματα που υπήρχαν προς διάθεση το 2014 φτάσαμε στα 30.184 καταλύματα τον Ιούνιο του 2018. Το 53,3% των ακινήτων αυτών βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας , το 19,3% στην Ανατολική Αττική το 11% στο Νότιο τομέα Αθηνών , το 6,1 % στα Νησιά , το 5,7% στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, το 2,6% στον Πειραιά , το 1,3% στον Δυτικό τομέα Αθηνών και το 0,9% στη Δυτική Αττική.

Το παγκόσμιο φαινόμενο AirBnB μεταμορφώνει λοιπόν και την Αθήνα επηρεάζοντας καθοριστικά την πόλη και το ερώτημα που γεννάται είναι αν η «Βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών είναι μια νέα ευκαιρία ή πρόβλημα»; Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που διεξήχθη στο Impact Ηub Athens όπου καταγράφηκαν τα θετικά και τα αρνητικά του φαινομένου.

Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργήθηκε την περίοδο 2013 -2016 το 68% των ιδιοκτητών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης δήλωσαν πως γλίτωσαν τις εξώσεις από τα σπίτια τους επειδή τα νοίκιασαν μέσω της πλατφόρμας AirBnB. Ενδιαφέρον είναι επίσης πως το 50% της συνολικής δαπάνης των τουριστών που μένουνε σε AirBnB παραμένουν στην τοπική οικονομία ενώ ένας στους τέσσερις τουρίστες λέει ότι δεν θα επισκεπτόταν την Αθήνα αν δεν υπήρχε η πλατφόρμα. Η συμβολή του φαινομένου AirBnB στην οικονομία ,σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αποτιμάται στα 65 εκατομμύρια ευρώ την τριετία 2013 -2016 ,στη δημιουργία 1000 θέσεων εργασίας και στην αναζωογόνηση επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό κλάδο ο οποίος είχε πληγεί καθοριστικά την περίοδο της κρίσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις συνέβαλαν στην αλματώδη αύξηση των τουριστών στη χώρα μας καθώς από τα 12 εκατομμύρια τουρίστες το 2008 ξεπεράσαμε τα 30 εκατομμύρια τη χρονιά που έκλεισε.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Σύμφωνα με έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος το 2017 τα ξενοδοχεία έχουν υποστεί ζημιές της τάξεως των 525 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό. Δεν είναι λογικό όπως λένε η μισή αγορά να λειτουργεί με προνομιακούς φορολογικούς συντελεστές και τα ξενοδοχεία να επιβαρύνονται υπερβολικά.

Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει σημαντική άνοδος των τιμών ενοικίων στις περιοχές κυρίως του κέντρου της Αθήνας όπου υπάρχει αύξηση της προσφοράς για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ταυτόχρονα υπάρχει μείωση της προσφοράς κανονικών μισθώσεων για φοιτητές, εποχικά εργαζόμενους και δημόσιους λειτουργούς . Συντελείτε σταδιακά ο εκτοπισμός ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα που ζούσαν παραδοσιακά σε αυτές τις περιοχές , υποστήριξαν κάποιοι ομιλητές, καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί σε προσιτές τιμές μίσθωμα. Αρκετοί δε ιδιοκτήτες υποχρεώνουν ενοικιαστές να εγκαταλείψουν τα μισθωμένα ακίνητα μακράς διάρκειας για να τα προσφέρουν μέσω της πλατφόρμας AirBnB.

Αλλάζει επίσης η φυσιογνωμία των γειτονιών λόγω της αύξησης των τουριστών. Υπάρχει μία νέα οικονομία που έχει αναπτυχθεί σε αυτές τις περιοχές στην αναψυχή και στην εστίαση η οποία έχει φέρει όχληση , θόρυβο και άλλες επιπτώσεις που επηρεάζουν τους μόνιμους κατοίκους τους.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης Γιώργος Ιντζιάδης από την πλευρά του δήλωσε πως παλιότερα κανείς δεν ήθελε αυτά τα ακίνητα ,έμεναν αναξιοποίητα μέχρι που εμφανίστηκε το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Εκτίμησε πως κάποια στιγμή θα υπάρξει αυτορρύθμιση και θα μειωθεί ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης , ο υποψήφιος Δήμαρχος Νάσος Ηλιόπουλος ,Πανεπιστημιακοί και φορείς της πόλης. Την συζήτηση συντόνισαν οι Δήμητρα Σιατίτσα (αρχιτέκνων-πολεοδόμος) και ο Άρης Καλαντίδης (καθηγητής αστικής διαχείρισης).

Γιώργος Δημοσθένους

Πηγή άρθρου – businessnews.gr