Please assign a menu to the primary menu location under menu

BUSINESS BLOG NEWS

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ροή ειδήσεων

AB Bασιλόπουλος: Επενδύσεις πάνω από 60 εκατ. ευρώ και νέες δυναμικές κινήσεις το 2019

vasilopoulos_6

AB Bασιλόπουλος: Επενδύσεις πάνω από 60 εκατ. ευρώ και νέες δυναμικές κινήσεις το 201908 Φεβρουαρίου 2019Εικόνα στην Αγορά

Tου Δημήτρη Τσουκαλά

«Στόχος μας είναι να ανακτήσουμε την ηγεσία μας», ανέφερε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο νέος επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος, Βασίλης Σταύρου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Brand President της αλυσίδας τον περασμένο Οκτώβριο. Τόνισε δε πως η «ηγεσία» δεν αφορά μόνο τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στην εγχώρια αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων αλλά και την ποιότητα, την ποικιλία, την καινοτομία την εξυπηρέτηση και διάφορες άλλες παραμέτρους. Όπως ανέφερε, η ανάκτηση της πρώτης θέσης στην αγορά όσον αφορά τον τζίρο είναι ζητούμενο, αλλά σε δεύτερο επίπεδο, σε σχέση με τα υπόλοιπα κριτήρια με τα οποία ορίζει την «ηγεσία» η αλυσίδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, η ΑΒ Βασιλόπουλος, που φέτος γιορτάζει 80 χρόνια πορείας, έχει ξεκινήσει το 2019 με τρεις βασικές «υποσχέσεις»: α) να γίνει η καλύτερη αλυσίδα για να ψωνίζει κάποιος, β) να αποτελεί το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για να δουλεύει κάποιος και γ) να αποτελεί τον καλύτερο «γείτονα» για τις κοινότητες εντός των οποίων δραστηριοποιούνται τα καταστήματά της.

Επενδύσεις πάνω από 60 εκατ. ευρώ και 50 νέα καταστήματα
Προκειμένου να προσεγγίσει αυτούς τους στόχους και να «τηρήσει» τις υποσχέσεις της, η ΑΒ Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 60 εκατ. ευρώ την τρέχουσα χρονιά. Σχεδιάζει να ενισχύσει το δίκτυό της με 46-50 νέα καταστήματα, με το πρώτο να αναμένεται να εγκαινιαστεί στην Πάτρα, ενώ το πλάνο της προβλέπει και περισσότερες απο 50 ανακαινίσεις υφιστάμενων σημείων πώλησης. Όσον αφορά τις γεωγραφικές περιοχές όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτή η επέκταση του δικτύου, ο κ. Σταύρου σημείωσε πως η ΑΒ Βασιλόπουλος παρατηρεί πως υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στην Αττική, ενώ ενδιαφέρεται σημαντικά για τη Βόρεια Ελλάδα και κάποια νησιά.

Η αλυσίδα εστιάζει κατά κύριο λόγο στην οργανική της ανάπτυξη, αλλά παραμένει ανοιχτή στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης κάποιας εξαγοράς στο μέλλον, εάν και εφόσον υπάρξει κάποια σχετική ευκαιρία. Άλλωστε ο κ. Σταύρου εκτίμησε πως οι τάσεις συγκέντρωσης πρόκειται να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια στην αγορά των ελληνικών σούπερ μάρκετ, υπενθυμίζοντας πως μόλις 9 παίκτες διαθέτουν κύκλο εργασιών πάνω από 100 εκατ. ευρώ και, όπως όλα δείχνουν, στο μέλλον οι μικρομεσαίοι του κλάδου θα βιώσουν έντονες πιέσεις.

Έτοιμα φαγητά και καινοτομίες

Πέρα από την αύξηση του αριθμού των καταστημάτων της όμως, η ΑΒ Βασιλόπουλος σχεδιάζει να επενδύσει και σε μια σειρά καινοτομιών και βελτιώσεων. Αρχικά, το πλάνο της προβλέπει την υλοποίηση αρκετών δράσεων, με στόχο τη δημιουργία της όσο το δυνατόν καλύτερης αγοραστικής εμπειρίας στα καταστήματά της σε κάθε επίπεδο. Χαρακτηριστικά ο κ. Σταύρου σημείωσε πως η ΑΒ Βασιλόπουλος θα προσφέρει ξανά «και του πουλιού το γάλα», θυμίζοντας το σλόγκαν της εταιρείας, που έχει πραγματικά «γράψει» στην ελληνική αγορά. Ακόμη, ο κ. Σταύρου τόνισε πως το 2019 αιχμή του δόρατος για την ΑΒ Βασιλόπουλος θα είναι τα φρέσκα προϊόντα, ενώ προανήγγειλε τη σημαντική επένδυση της αλυσίδας στην κατηγορία των έτοιμων φαγητών, με νέα προϊόντα αλλά και υπηρεσίες να αναμένεται να λανσαριστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, σε σύμπραξη και με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται και ένα επιθετικό πλάνο ανάπτυξης για την ιδιωτική ετικέτα (αυτήν τη στιγμή η ΑΒ Βασιλόπουλος διαθέτει πάνω από 8.000 κωδικούς PL), ενώ στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, η εταιρεία πρόκειται να λανσάρει κάρτα/πρόγραμμα πιστότητας (loyalty), που θα βασίζεται στην προσωποποιημένη προσέγγιση και την one-one επαφή με τους καταναλωτές (personalised offering.) «Θα μπορούμε να μιλάμε στον κάθε πελάτη μας ξεχωριστά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταύρου.

Τέλος, η ΑΒ Βασιλόπουλος σχεδιάζει μέσα στο 2019 να ενισχύσει και την παρουσία της στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου αναμένει να συνεχίσει να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης το 20%-25%. Βέβαια, ο κ. Σταύρου σημείωσε πως η ανάπτυξη αυτή πραγματοποιείται σε μικρή βάση, αλλά προανήγγειλε την ολοκλήρωση μέσα στη χρονιά σημαντικών κινήσεων ενίσχυσης των υποδομών της εταιρείας για το e-commerce.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΑΒ Βασιλόπουλος σήμερα διαθέτει 460 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, διακινεί περισσότερους από 55.000 κωδικούς και απασχολεί 14.000 εργαζομένους. Το δίκτυο franchise που αναπτύσσει, αριθμεί πλέον πάνω από 100 σημεία και έχει σημαντική συνεισφορά, τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στα κέρδη της επιχείρησης.

Πηγή άρθρου – businessnews.gr