Please assign a menu to the primary menu location under menu

BUSINESS BLOG NEWS

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ροή ειδήσεων

Τα 13 σημεία SOS των φορολογικών δηλώσεων (πίνακες)

forologiko_2o19_1

Τα 13 σημεία SOS των φορολογικών δηλώσεων (πίνακες)22 Φεβρουαρίου 2019Πολιτική & Οικονομία

Του Γιώργου Δημοσθένους

Το φετινό ραντεβού των φορολογουμένων ξεκινά περί τις 20 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων. Υπάρχουν ωστόσο αρκετά σημεία SOS στα οποία πρέπει να δώσουν προσοχή οι φορολογούμενοι ώστε να μην κληθούν να πληρώσουν επιπρόσθετο φόρο. Ο φοροτεχνικός κύριος Γιώργος Χριστόπουλος μας δείχνει τι πρέπει να κάνουμε στους κρίσιμους κωδικούς του εντύπου Ε1 για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

ΣΗΜΕΙΟ 1

Στον πίνακα 2 είναι συγκεντρωμένες σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή εκκαθάριση της δήλωσης και το σωστό υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Προσοχή: Σε αρνητική περίπτωση δεν θα σημειωθεί οτιδήποτε. Αν δεν μας αφορά κάποια περίπτωση δεν θα σημειώσουμε οτιδήποτε σ' αυτήν.

Ας δούμε μερικούς από τους κωδικούς που εξασφαλίζουν κέρδος:

ΣΗΜΕΙΟ 2

Δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά: μείωση 50% στην προκαταβολή φόρου

ΣΗΜΕΙΟ 3

Κωδικοί 023-024

Εξαιρούνται:

οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών,
οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή,
οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και
οι φυλακισμένοι.

ΣΗΜΕΙΟ 4

Για συνταξιούχους με ημερομηνία γέννησης μέχρι 31-12-1953:

Με την συμπλήρωση τους, τα τεκμήρια διαβίωσης για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους, εφαρμόζονται μειωμένα κατά ποσοστό 30%.

ΣΗΜΕΙΟ 5

Κωδ. 017-018 -έναρξη από 1-1-2016 και μετά -σημασία συμπλήρωσης του κωδικού:

Για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητας ο συντελεστής είναι 11% και όχι 22%, όταν τα ακαθάριστα έσοδα είναι μέχρι 10.000 ευρώ.

ΣΗΜΕΙΟ 6

Κωδ. 019-020 Για μειωμένο τέλος επιτηδεύματος σε όσους αμείβονται με «μπλοκάκι»

Ευνοϊκότερη μεταχείριση όσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος, σε όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» αλλά είναι στην ουσία μισθωτοί. 400 ευρώ αντί 650. Οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι πρέπει να συμπληρώσουν τον αντίστοιχο κωδικό και στο Ε3

ΣΗΜΕΙΟ 7

Κωδ. 027-028

Πότε δεν επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος.

Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται από όσους δικαιούνται απαλλαγής από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος επειδή υπολείπονται 3 έτη από το έτος συνταξιοδότησης τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

ΣΗΜΕΙΟ 8

Κωδ. 021-022

Είναι προσυμπληρωμένοι με την ένδειξη «ΝΑΙ», όταν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα και ο φορολογούμενος είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, για να έχουν τις μειώσεις του φόρου όπως οι μισθωτοί.

ΣΗΜΕΙΟ 9

13.15 κωδ. 037-038

Είναι προσυμπληρωμένοι με την ένδειξη «ΝΑΙ», για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες για να έχουν για να έχουν τις μειώσεις του φόρου όπως οι μισθωτοί.

ΣΗΜΕΙΟ 10

Κωδ. 905-906

Όχι φορολογία των μισθών και συντάξεων, όχι εισφορά αλληλεγγύης οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι

ΣΗΜΕΙΟ 11

Κωδ. 913-914

Ναι εισφορά αλληλεγγύης, όχι φορολογία των μισθών και συντάξεων, στους συγκεκριμένους φορολογούμενους

ΣΗΜΕΙΟ 12

ΠΙΝΑΚΑΣ 3- ΜΕΙΩΣΗ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Κωδικοί 001-002, 005-006, 009-010. Περιπτώσεις μείωσης φόρου:

O πίνακας αυτός έχει τη δική του σημασία καθώς έχει να κάνει με φορολογικές ελαφρύνσεις (200 ευρώ) όταν υπάρχει αναπηρία 67% και πάνω,

ΣΗΜΕΙΟ 13

Χωριστή δήλωση συζύγων (ΝΑΙ) και ΑΦΜ Συζύγου: πρέπει να δηλωθούν έως 28/2

Προσοχή: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΥΝΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΩΡΙΣΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ:

Δεν συμπληρώνονται οι κωδικοί 007-008 στον πίνακα 2

Για την συνοίκηση χρειάζεται:

Εάν ο ένας από τους δύο συζύγους δεν έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας στην κύρια κατοικία, είτε είναι ιδιόκτητη, είτε δωρεάν παραχωρημένη, ούτε συμμετέχει ως μισθωτής στη μισθωμένη κύρια κατοικία, συμπληρώνει τον κωδικό 801 με τον ΑΦΜ του συζύγου και τον κωδικό 092 που αφορά στη φιλοξενία, επιλέγοντας, κατά την ηλεκτρονική υποβολή, την ένδειξη που έχει προστεθεί «συνοίκηση με σύζυγο».

Επιπρόσθετα ένα νέο θέμα που προκύπτει για τις φετινές δηλώσεις αφορά τους αγρότες που είναι μέλη Συνεταιρισμών οι οποίοι για να έχουν απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος πρέπει να συμπληρώσουν στο Ε3 τον κωδικό 009.

Κοινή φορολογική δήλωση

Με τις αλλαγές που έγιναν η κοινή φορολογική δήλωση συμφέρει τους συζύγους καθώς η εκκαθάριση στο εξής θα γίνεται χωριστά για τον κάθε σύζυγο. Αν ένας από τους δύο συζύγους χρωστά χρήματα στην εφορία ή πρέπει να πληρώσει φόρο λόγω των εισοδημάτων του κι ο άλλος έχει επιστροφή φόρου δεν θα γίνεται συμψηφισμός ο σύζυγος που δικαιούται επιστροφή θα την λαμβάνει κανονικά. Αν επίσης ο ένας σύζυγος δεν πληρώσει στο κράτος το ποσό του φόρου που του αναλογεί ο άλλος σύζυγος θα μπορεί να παίρνει κανονικά φορολογική ενημερότητα μέσω του Taxisnet και να κάνει δοσοληψίες χωρίς να τον μπλοκάρει η εφορία.

Στα θετικά της κοινής δήλωσης είναι και η κάλυψη των τεκμηρίων. Αν για παράδειγμα η σύζυγος έχει στην ιδιοκτησία της δυο διαμερίσματα και δεν έχει άλλα εισοδήματα, το τεκμήριο της καλύπτεται από τα εισοδήματα του συζύγου της. Σε περίπτωση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης έχει τεκμαρτό εισόδημα και είναι πιθανό να κληθεί να καταβάλει αυξημένο φόρο.

Ένα άλλο θέμα είναι το χτίσιμο του αφορολογήτου. Με την κοινή δήλωση μπορεί ο ένας σύζυγος να καλύψει το ποσοστό που αναλογεί στο νοικοκυριό σε δαπάνες με πλαστικό χρήμα (10% ή 15% ή 20%). Με την ξεχωριστή δήλωση το χτίσιμο του αφορολογήτου γίνεται σε ατομικό επίπεδο.

Αναδρομικά
Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν λάβει εισοδήματα που αφορούν τα παρελθόντα έτη μπορούν τα επιμερίσουν σε προηγούμενες φορολογικές χρήσεις προκειμένου να μην πληρώσουν όλο το φόρο μέσα στο ίδιο έτος. Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

Πηγή άρθρου – businessnews.gr