Please assign a menu to the primary menu location under menu

BUSINESS BLOG NEWS

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ροή ειδήσεων

Σύνοδος Κορυφής: Το προσφυγικό στο επίκεντρο των συζητήσεων

12e9bb851a61cc2950bf14486e8a7ea4_xl

Σύνοδος Κορυφής: Το προσφυγικό στο επίκεντρο των συζητήσεων 28 Ιουνίου 2018Πολιτική & Οικονομία

Με στόχο να ξεπεραστούν οι βαθιές διαφορές και ο διχασμός, όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα εξελίσσεται η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν μέσω εντάσεων, κυβερνητικών κρίσεων, οριακών απόψεων, αναζητούνται λύσεις και διαθέσεις έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές, στο τραπέζι του διαλόγου.

Η Ελλάδα τονίζει την ανάγκη να υπάρξουν συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις, που θα συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. Οι άξονες που κινείται η χώρα μας επικεντρώνονται στα εξής:

-Την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του «Δουβλίνου» σε δίκαιη κατεύθυνση.

-Επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.

-Ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης. Ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση των διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και την Τουρκία.

Δύο είναι τα μείζονα ζητήματα:

-Για τις ροές κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου, η γαλλο-ισπανική πρόταση για τη δημιουργία hotspots, όπως έχει η Ελλάδα, σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και η ιταλο-αυστριακή να επιστρέφονται όλοι στην Αφρική, ύστερα από συμφωνίες με την Τυνησία και τη Λιβύη.

-Για τις ροές της ανατολικής Μεσογείου, η πρόταση της καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ για περιορισμό των δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής ενάντια γραμμής CSU και της Αυστρίας για κλείσιμο των συνόρων και τη δημιουργία μίνι Σένγκεν.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε μια ειδική συμφωνία με το Βερολίνο, που θα περιορίζει τις«δευτερογενείς κινήσεις» των μεταναστών που φτάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά μετά συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία.

«Δεν μας απασχολεί το γεγονός ότι ίσως έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία, εάν αυτό βοηθήσει ώστε να δώσουμε ένα μήνυμα στους λαθρεμπόρους (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές)», είπε ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι το υφιστάμενο κοινοτικό πλαίσιο για τους αναζητούντες άσυλο, γνωστό ως η νομοθεσία του Δουβλίνου, είναι «εκτός πραγματικότητας».

Προειδοποιήσεις Μέρκελ για μη επίτευξη συμφωνίας

Η μοίρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγκειται στην ικανότητα της να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της συζήτησης για τη μετανάστευση, τονίζει η Γερμανίδα Καγκελάριος. Προσπαθώντας να κερδίσει τους επικριτές της, αλλά και να υποστηρίξει την απόφαση της να ανοίξει τα σύνορα το 2015, υποστηρίζει ότι ήταν απαραίτητο βήμα για να βοηθήσει τους γείτονες της.

«Η απόφαση μας να ανοίξουμε τις πόρτες μας στους πρόσφυγες το 2015 δεν ήταν μονομερής. Ενεργήσαμε για να βοηθήσουμε την Αυστρία και την Ουγγαρία», σημειώνει, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί που θέλουμε όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Αν δεν καταφέρουμε να έχουμε μία συμφωνία με τα 28 μέλη της ΕΕ, πρέπει να σκεφτούμε μία «συμμαχία των προθύμων», λέγοντας ότι η μεταναστευτική πολιτική μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ.

Τονίζει πάντως ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα καταφέρουν να έχουν κοινή συμφωνία για το άσυλο σε αυτή τη Σύνοδο, ενώ προσθέτει ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν μπορούν να επιλέγουν τη χώρα από την οποία θα το ζητήσουν.

Η Ευρώπη πρέπει πρώτα να συζητήσει με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής προτού αποφασίσει να στήσει κέντρα φιλοξενίας στα εδάφη τους, αναφέρει η Καγκελάριος: «Μπορούμε να μιλήσουμε για την αποστολή πλοίων με μετανάστες σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στη Βόρεια Αφρική. Αλά πρέπει να μιλήσουμε με τις χώρες αυτές» σημείωσε η κα. Μέρκελ.

«Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είχε τη συγκατάθεση και των δύο μερών. Οπότε πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για τις ανάγκες για αυτών των κρατών» τόνισε σε δηλώσεις που έκανε πριν την έναρξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου.

Τουσκ: Σκληροί τύποι κάνουν σκληρές προτάσεις

«Κάποιοι λένε ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για την μετανάστευση. Πιστέψτε με, αν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από κάποιους πραγματικά σκληρούς τύπους», σημειώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ισπανία: Αλληλεγγύη στη Μέρκελ

Χρειαζόμαστε μια κοινή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση, η οποία είναι η μετανάστευση, δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Θα πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη ιδιαίτερα στη Γερμανία, που τώρα βιώνει μια πολιτική κρίση, πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

Ιταλία: Να δούμε πράξεις, αλλιώς βέτο

Αν η χώρα του δεν ικανοποιηθεί, θα ασκήσει βέτο στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό, είπε ο νέος Πρωθυπουργός της λαϊκιστικής ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας.

«Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. (Ενα βέτο) είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων», δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε.

Αυστρία: Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και της Frontex

Σύμφωνα με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, «στόχος είναι μία ευρωπαϊκή λύση, η οποία μπορεί μόνον να σημαίνει ενισχυμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων, ενίσχυση της Frontex, πλατφόρμες υποδοχής, κέντρα, ασφαλείς ζώνες προστασίας, ή όπως κανείς θέλει να τα κατονομάσει, εκτός όμως της Ευρώπης».

«Η Αυστρία, φυσικά και είναι κατά της προώθησης μεταναστών εντός της ΕΕ, αυτό το ζητούσαμε εμείς πάντα, και αυτό εξάλλου προβλέπεται στον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος τέθηκε μονομερώς εκτός ισχύος το 2015».

Ολλανδία: Η Ιταλία φέρει το βάρος μόνη της

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών…Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα… Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού», είπε εκφράζοντας την συμπάθειά του προς την Ιταλία «που τώρα φέρει μόνη το βάρος της μετανάστευσης».

Λουξεμβούργο: Κατανόηση στη Γερμανία

«Υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι που έφτασαν σε διαφορετικές χώρες και βρήκαν τον δρόμο προς την Γερμανία. Καταλαβαίνω τη Γερμανία που λέει «γιατί πρέπει να διαχειριζόμαστε τα πάντα;», τόνισε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel.

Σλοβακία: Να προστατεύσουμε τα σύνορα

«Η ύψιστη προτεραιότητα αυτήν την στιγμή είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων. Πρώτα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε αυτό και μετά να συνεχίσουμε να συζητούμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημείωσε ο Πέτερ Πελεγκρίνι, πρωθυπουργός της Σλοβακίας.

Φινλανδία: Στήριξη στη Γερμανία

Ο Γιούχα Σίπιλα, Πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε: «Έχουμε πρακτικά προβλήματα (στη δευτερογενή μετανάστευση) στη Φινλανδία και η Φινλανδία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, σημείωσε ότι η μετανάστευση δεν είναι το βασικό ζήτημα της Συνόδου. Το θέμα είναι η δημοκρατία στην Ευρώπη.

Αντιδρούν οι χώρες εκτός ΕΕ στα κέντρα υποδοχής

Το σχέδιο που στηρίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, αλλά και στα Βαλκάνια, φαίνεται πάντως να προσκρούει στις αντιδράσεις των εν λόγω χωρών.

Πηγή: euro2day

Πηγή άρθρου – businessnews.gr