Please assign a menu to the primary menu location under menu

BUSINESS BLOG NEWS

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ροή ειδήσεων

Σχοινάς: Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης

sxoinas_thumb

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε με θερμά λόγια για «τη βίβλο του ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκεται σε διαβούλευση και αντανακλά τις φιλοδοξίες και την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει δυναμικό ρόλο σ' αυτή την προσπάθεια. Η Ελλάδα μπορεί όχι μόνον να συμβάλει αλλά να ηγηθεί στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης «πατώντας» πρωτίστως στο ανθρώπινο δυναμικό της, αλλάζοντας νοοτροπία, συνεχίζοντας τις δομικές μεταρρυθμίσεις και βάζοντας μπροστά τις προτεραιότητες της νέας οικονομίας, προκειμένου να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος.

Αυτό επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς που ήταν κεντρικός ομιλητής κατά την έναρξη των εργασιών της τρίτης ημέρας του digital economy forum 2020 «Χτίζοντας την ψηφιακή Ελλάδα».

Ο κ. Σχοινάς μίλησε για το χαμένο δυναμικό που ξενιτεύτηκε τα χρόνια της κρίσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να τους φέρει πίσω. Ανέφερε δε ως παραδείγματα «τις σημαντικές νέες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα», το cloud της Microsoft, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Φολκσβάγκεν, τη Pfizer, τη Cisco. Αυτό αποτελεί, τόνισε, «μια απόδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη».

Ο κ. Σχοινάς μίλησε με θερμά λόγια για «τη βίβλο του ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκεται σε διαβούλευση και αντανακλά τις φιλοδοξίες και την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει δυναμικό ρόλο σ' αυτή την προσπάθεια».

Αναγνώρισε επίσης «τη σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την αναβάθμιση του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την κυβερνοασφάλεια, μέσω της εθνικής στρατηγικής 2020-2025».

Δίνοντας το πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών για την ψηφιακή μετάβαση, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «σχεδιάζουμε ένα πρότυπο αμιγώς ευρωπαϊκό που θα αντανακλά τις ευρωπαϊκές αξίες θα εξυπηρετεί τη λειτουργία της αγοράς αλλά θα σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και θα συμβάλει σε μια κλιματικά βιώσιμη οικονομία που είναι ο άλλος μεγάλος στόχος αυτής της δεκαετίας».

Αυτή η μετάβαση προσέθεσε «αναδεικνύει εκτός από την πληθώρα ευκαιριών και την ανάγκη να αποκτήσει η ΕΕ στρατηγική αυτονομία σε κρίσιμους τομείς».

Θέλουμε, είπε, η Ευρώπη να βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Για τον σκοπό αυτό επιδιώκουμε σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη να κινητοποιήσουμε 20 δισ. δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων για την Τεχνητή Νοημοσύνη κάθε χρόνο. Αλλά θέλουμε, προσέθεσε, να είμαστε οι πρώτοι που θα εισαγάγουμε και ένα νομικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη που θα σέβεται τον άνθρωπο και «θα καθιστά σαφές ότι οι αλγόριρθμοι που θα καθορίζουν το μέλλον μας μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν θα είναι στα χέρια των μηχανικών αλλά στα χέρια της κοινωνίας, ότι η ανάπτυξή της θα είναι ανθρωποκεντρική στην Ευρώπη».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στο πακέτο των νομοθετικών προτάσεων που υιοθέτησε χτες η Επιτροπή «με ισορροπημένους όρους για τις ψηφιακές αγορές και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Αυτό το πακέτο «εισάγει μια νέα σειρά κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο εναρμονισμένων προσεκτικά με βάση το μέγεθος και τον αντίκτυπο των εν λόγω υπηρεσιών -για την αφαίρεση παράνομων αγαθών, υπηρεσιών περιεχομένου από το διαδίκτυο- όπως και μέτρα διαφάνειας ως προς την ηλεκτρονική διαφήμιση και τους αλγορίθμους για προτεινόμενο περιεχόμενο στους χρήστες».

Το δεύτερο κομμάτι του πακέτου αφορά τις ψηφιακές αγορές προωθεί τον υγιή ανταγωνισμό και δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες ίσου ανταγωνισμού για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων.

«Θέλουμε κανόνες για τις ιδιαίτερα μεγάλες πλατφόρμες που ντε φάκτο λειτουργούν ως ψηφιακοί ρυθμιστές της πρόσβασης στην ενιαία αγορά», είπε για το θέμα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Σχοινάς στην ψηφιακή ασφάλεια -θέμα που όπως τόνισε είναι ο ίδιος άμεσα υπεύθυνος- για το πλαίσιο της οποίας «καταθέσαμε προτάσεις πριν λίγες ώρες».

Δίνοντας το μέγεθος το θέματος είπε ότι η ψηφιακή ασφάλεια «εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια για ευρωπαϊκή ένωση ασφάλειας και είναι αναγκαία ασπίδα προστασίας των χρηστών που κινούνται στο ψηφιακό οικοσύστημα».

Πηγή άρθρου – businessnews.gr