Please assign a menu to the primary menu location under menu

BUSINESS BLOG NEWS

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ροή ειδήσεων

Στεργιούλης (Enterprise Greece): Σε φάση αξιολόγησης τέσσερα επενδυτικά σχέδια ύψους 1 δισ. ευρώ

720_197869_ed708ed439-a1278ff91546c598

Στεργιούλης (Enterprise Greece): Σε φάση αξιολόγησης τέσσερα επενδυτικά σχέδια ύψους 1 δισ. ευρώ18 Νοεμβρίου 2018Πολιτική & Οικονομία

Σε φάση αξιολόγησης είναι 4 επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων, τα οποία εμπίπτουν στον τομέα του τουρισμού και αφορούν σύνθετες αναπτύξεις οι οποίες περιλαμβάνουν τουριστικές υποδομές και παραθεριστική κατοικία.

Αυτά αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Στεργιούλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού τους ανέρχεται σε περίπου 1 δις και αναμένεται να δημιουργήσουν περίπου 3.000 θέσεις εργασίας. Mέσα στο επόμενο εξάμηνο τουλάχιστον τρεις στρατηγικές επενδύσεις, όπως αναφέρει ο κ. Στεργιούλη, αναμένεται να έχουν ξεκινήσει έργα υποδομής ενώ άλλες τρεις αναμένεται να προχωρήσουν σε κατασκευαστικά έργα μέχρι το τέλος του 2019.

Ο επικεφαλής του Enterprise Greece αναφέρει ότι είναι εξαιρετικής σημασίας ο συντονισμός σε εθνικό επίπεδο με όραμα,μετρήσιμους στόχους και κοινά εργαλεία με στόχο την ενιαία προβολή και αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα με ενιαία φωνή, συνέχεια και συστηματικό συντονισμό όλων των δράσεων για να μπορέσει η χώρα να αυξήσει, αποτελεσματικά, τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και να στηρίξει τις εξαγωγές της.

«Η προσέλκυση επενδύσεων και η αύξηση των εξαγωγών αποτελούν σημαντικούς πυλώνες αυτής της στρατηγικής και οι θετικές επιδόσεις των τελευταίων δύο χρόνων, με τη σημαντική άνοδο, τόσο των ξένων άμεσων επενδύσεων όσο και των εξαγωγών, δείχνουν ότι υπάρχει μια δυναμική που πρέπει, όμως, να ενισχύσουμε πιο αποτελεσματικά» τονίζει ο Στεργιούλης.

Οι πρώτοι των επενδύσεων στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει την «τελευταία δεκαετία η επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας προέρχεται κατά κύριο λόγο από εταιρείες σημαντικών αγορών. Στην υψηλότερη θέση βρίσκονται οι αγορές της ΕΕ, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Έπονται η Κύπρος, καθώς και χώρες που δεν υπάγονται στην ΕΕ αλλά ξεχωρίζουν για την ισχυρή τους οικονομία, όπως η Ελβετία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία και η Κίνα με το Χονγκ- Κονγκ. Το σύνολο των καθαρών εισροών ΞΑΕ στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2007-2017 ανήλθε σε 20.497 εκατομμύρια ευρώ (Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος).

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018, η συνολική αξία των εξαγωγών παρουσίασε αύξηση 17,6%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση το ίδιο διάστημα ανήλθε στο 12,9%(14.570,0 εκατομμύρια ευρώ από 12.902,7 εκατ. το 2017), ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία έφθασε το 12,6% (από 12.824,6 εκατ. ευρώ σε 14.442,7 εκατ. ευρώ). Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή, το 52,6% των εξαγωγών του οκταμήνου 2018 κατευθύνθηκε σε χώρες της Ε.Ε. και το υπόλοιπο 47,4% σε τρίτες χώρες».

Οι στόχοι

Το επιχειρησιακό σχέδιο του οργανισμού για το 2019 υπογραμμίζει ο ίδιος ότι είναι ένα ρεαλιστικό και φιλόδοξο σχέδιο που αποτυπώνει την στρατηγική και τις προτεραιότητές μας για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την τόνωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας μέσω της προώθησης των ελληνικών εξαγωγών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Στεργιούλης αναφέρει τους βασικούς στόχους του τομέα επενδύσεων για το 2019 που είναι η πραγματοποίηση 20 περίπου ενεργειών εξωστρέφειας με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων από χώρες της Ε.Ε., της Μ. Ανατολής, της Ασίας, την Ρωσία και τις ΗΠΑ, στους κλάδους ενδιαφέροντος, επικαιροποίηση και εμβάθυνση του χαρτοφυλακίου επενδυτικών έργων, με ώριμα έτοιμα προς χρηματοδότηση έργα, και αύξηση κατά 50% των επενδυτικών προτάσεων που θα αποσταλούν σε υποψήφιους επενδυτές.

Συμπεριλαμβάνονται επενδυτικά road show που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση περίπου 600 νέων επαφών και στην ισχυροποίηση των σχέσεων με περίπου 200 επιχειρήσεις ενώ συνεχίζεται η περαιτέρω προώθηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε υφιστάμενες και νέες αγορές του εξωτερικού.

«Η Ελλάδα δημιουργεί σταδιακά ένα brand name. Αλλά πρέπει να το υποστηρίξουμε αυτό, γιατί αν χάσουμε την ευκαιρία θα μπουν άλλοι στη μέση και θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν, αντί για εμάς» σημειώνει ο κ. Στεργιούλης και υπογραμμίζει ότι η πορεία των εξαγωγών δείχνει ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς αλλά «χρειάζεται και η εξαγωγική επιχείρηση να είναι πιο αποτελεσματική, πιο λειτουργική να έχει την έννοια του κόστους, της σταθερής ποιότητας, της τυποποίησης».

Πηγή: reporter.gr

Πηγή άρθρου – businessnews.gr