Please assign a menu to the primary menu location under menu

BUSINESS BLOG NEWS

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ροή ειδήσεων

Οι business των stars: Η ΜΚΟ του Ben Affleck φέρνει χαμόγελα στο Κονγκό

ben-affleck

Οι business των stars: Η ΜΚΟ του Ben Affleck φέρνει χαμόγελα στο Κονγκό16 Μάρτιος 2019Πρόσωπα & Απόψεις

Γράφει η Μαρία Γκουρτσιλίδου

«Όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά το ανατολικό Κονγκό το 2006, ήταν δύσκολο για μένα να καταλάβω πώς κάποιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος για το μέλλον αυτής της περιοχής. Οι Κονγκολέζοι μόλις είχαν βγει από μια δεκαετία μερικών από τις χειρότερες βιαιότητες που γνώρισε ο κόσμος από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Η γενοκτονία στη γειτονική Ρουάντα «πλημμύρισε» την περιοχή με πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένης της φυγής των ένοπλων μαχητών. Η εμφάνιση εθνοφυλακής και η σχεδόν κατάρρευση του κράτους του Κονγκό οδήγησε σε παρατεταμένο αγώνα. Ωστόσο, σύντομα διαπίστωσα ότι σχεδόν όλοι όσοι γνώρισα διακατέχονταν από έντονη αισιοδοξία. Υπήρχαν αξιόλογοι ηγέτες του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονταν για την παροχή εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης, νομικών υπηρεσιών. Και φυσικά οι περισσότερες γυναίκες και άνδρες άρχισαν να φτιάχνουν από την αρχή το Κονγκό εν μέσω τεράστιας αβεβαιότητας».

Τα παραπάνω ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times ο διάσημος ηθοποιός Ben Affleck θέλοντας να εξηγήσει ποιες ήταν οι επιρροές που τον οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσει την ΜΚΟ Eastern Congo Initiative. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία έλαβε σάρκα και οστά το 2009 με σκοπό να βοηθήσει τους κατοίκους του Κονγκό στην ανάπτυξη και οικονομική ευμάρεια αλλά και να εξαλείψει κάθε είδους ανισότητες και περιστατικά κακοποίησης γυναικών.

Τι κάνει η Eastern Congo Initiative για λογαριασμό των κατοίκων του Κονγκό;

  • Αυξάνει τις επενδύσεις από ιδιωτικές και δημόσιες πηγές χρηματοδότησης για να στηρίξει προγράμματα που εφαρμόζονται στο Κονγκό με σκοπό τη δημιουργία ασφαλών και βιώσιμων κοινοτήτων

  • Ενισχύει την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω καμπανιών ενημέρωσης για τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή

  • Επιδιώκει την αλλαγή των εφαρμοζόμενων πολιτικών για μεγαλύτερη εμπλοκή της αμερικανικής κυβέρνησης στην περιοχή

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το Κονγκό ήταν μία από τις ηγέτιδες περιοχές παγκοσμίως στην παραγωγή καφέ πριν από το ξέσπασμα των πολεμικών συγκρούσεων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του πολέμου καταστράφηκε το 90% των καλλιεργειών. Αυτό το στοιχείο έλαβε υπόψιν του ο Ben Affleck και σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει θέσεις εργασίας αλλά και να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής προχώρησε στη συνεργασία της Eastern Congo Initiative με τρεις εταιρείες. Αυτές είναι οι: Theo Chocolate, Starbucks και Falcon Coffees.

Η ECI και η Theo συνεργάζονται με τους αγρότες για να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα των καλλιεργειών κακάο και να διευρύνουν την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές. Μέσα από αυτή τη συνεργασία το εισόδημα των νοικοκυριών έχει διπλασιαστεί δίνοντας την ευκαιρία στους αγρότες να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να βελτιώσουν την πρόσβασή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Την ίδια στιγμή, προς το τέλος του 2014, η εταιρεία Starbucks πραγματοποίησε την πρώτη αγορά καφέ από αγρότες του ανατολικού Κονγκό. Μετά από μήνες δοκιμών η εταιρεία προσφέρει τώρα ένα αποκλειστικό μείγμα παρασκευασμένο μόνο για το Starbucks Reserve® Roastery and Tasting Room στο Σιάτλ χρησιμοποιώντας ποσότητες καφέ από το Κονγκό.

Τέλος, η Falcon συνεργάζεται στενά με την ΜΚΟ ECI για να «ζωντανέψουν» την βιομηχανία καφέ του Κονγκό. Απώτερος στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας του καφέ στο Ανατολικό Κονγκό, η παροχή εκπαίδευσης στους αγρότες και η εξασφάλιση προνομιακών τιμών για το προϊόν στην αγορά.

Από τις παραπάνω συνεργασίες έχουν ωφεληθεί χιλιάδες αγρότες, ενώ τα χρήματα που έχουν δοθεί μέσω χορηγιών υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Σίγουρα, το Κονγκό έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει. Όμως είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι έχουν … «ευδοκιμήσει» σε μεγάλο βαθμό τα έως τώρα σχέδια ώστε να επέλθει η αλλαγή σε αυτή την ταλαιπωρημένη περιοχή του πλανήτη.

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: http://www.easterncongo.org/

Πηγή άρθρου – businessnews.gr