Please assign a menu to the primary menu location under menu

BUSINESS BLOG NEWS

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ροή ειδήσεων

Διάκριση φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης σε διεθνή διαγωνισμό διαστημικής τεχνολογίας

cyclamina

Διάκριση φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης σε διεθνή διαγωνισμό διαστημικής τεχνολογίας04 Φεβρουαρίου 2019Εικόνα στην Αγορά

H oμάδα «CYCLAMINA» (Cybernetic Companion pLAnts to Mitigate Insufficient iNteraction with nAture), μέλη της οποίας είναι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πέρασε στην τελική φάση διεθνούς διαγωνισμού για τη διαστημική τεχνολογία και επιλέχθηκε για να συμμετέχει στο διαπανεπιστημιακό project «ΙGLUNA», το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό (ESA) και συντονίζει το Ελβετικό Κέντρο Διαστήματος (Swiss Space Center), όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πολυτεχνείου.

Το «ΙGLUNA» είναι ένα project το οποίο έχει ως στόχο την ανάδειξη τεχνολογιών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία μελλοντική βάση στη Σελήνη και οι οποίες αναπτύσσονται αποκλειστικά από φοιτητές 19 Πανεπιστημίων από 14 χώρες της Ευρώπης, με μοναδική ελληνική συμμετοχή της ομάδας “CYCLAMINA”.

Η πρόταση για το «ΙGLUNA», μετά από τεχνική αξιολόγηση CDR (Critical Design Review) που πραγματοποιήθηκε στο CERN, πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα στην τελική φάση του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019, στο εσωτερικό ενός παγετώνα στην κορυφή Μάτερχορν, στις Άλπεις, σε υψόμετρο 3.883 μέτρων. Θα έχει διάρκεια 15 ημερών και θα υλοποιηθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή, που κατάφερε να πατήσει στη Σελήνη, το Apollo 11.

Η ομάδα CYCLAMINA θα διερευνήσει με μια πρωτότυπη πειραματική διάταξη το ζήτημα της αλληλεπίδρασης φυτών, ανθρώπων και μηχανής, με απώτερο σκοπό την τεχνολογική επαύξηση ενός φυσιολογικού φυτού για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συντροφικότητας σε έναν αστροναύτη. Μολονότι διεπαφές φυτών-υπολογιστή έχουν παρουσιαστεί στη βιβλιογραφία, το προτεινόμενο πείραμα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και ανοίγει τον δρόμο για το μέλλον της επανδρωμένης διαστημικής στην Ελλάδα. H συγκεκριμένη ιδέα έχει ως στόχο την καταπολέμηση του Συνδρόμου Ανεπαρκούς Αλληλεπίδρασης (Nature Deficit Disorder), το οποίο και αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο μέλλον οι αστροναύτες, συμμετέχοντας σε διαστημικές αποστολές μεγάλης διάρκειας. Βασική υπόθεση πίσω από την πρόταση CYCLAMINA είναι η ιδέα ότι η τεχνολογική επαύξηση φυσιολογικών φυτών θα μπορούσε να ενισχύσει και να εμβαθύνει το δέσιμο μεταξύ αυτών και των αστροναυτών που θα τα φροντίζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στον Άρη. Έτσι θα παρέχουν στο πλήρωμα μια σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον της Γης μέσα από μια ενισχυμένη εμπειρία κηπουρικής και γεωργίας με τη διαμεσολάβηση υπολογιστή.

Εμπνευστής της ιδέας είναι ο υποψήφιος διδάκτορας της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΜΠ Γιώργος Προφητηλιώτης, ενώ την επίβλεψη και την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής έχουν αναλάβει οι καθηγητές Κωσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC ΤΙΕ Lab), της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης) και ο Θωμάς Μπαρτζάνας, Aναπληρωτής Kαθηγητής του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικό Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι οι: Αυγουστίνος Πανταζίδης, Γιώργος Καλλέργης, Μαριάνθη Λιάπη, Μαρία Κοντογιάννη, Ελένη Διγαλάκη, Λάμπρος Βενέτης και Κώστας Αναστασάκης.

Πηγή άρθρου – businessnews.gr