Please assign a menu to the primary menu location under menu

BUSINESS BLOG NEWS

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ροή ειδήσεων

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Στόχος η ανάπτυξη και το δύσκολο 2021

athinaiki-zythopoiia_4_thumb

Οι προβλέψεις για την συνέχεια, το «μικρό θαύμα» των εξαγωγών και οι στόχοι όσον αφορά την συνεργασία με την Bacardi Greece

Του Δημήτρη Τσουκαλά

Να καταγράψει πορεία ανάπτυξης θέλει και το 2021 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σύμφωνα με όσα ανέφερε σε χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου οΔιευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης. Φυσικά αναγνώρισε πως θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια καθώς όπως ανέφερε η επόμενη χρονιά θα είναι και αυτή αρκετά δύσκολη και ειδικά όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο της. Επεσήμανε, όμως, πως αν δεν προκύψουν ξανά lockdowns από την 1η Απριλίου 2021 και μετά, η αγορά έχει πολλά να περιμένει. Ειδική αναφορά έκανε, μάλιστα, στον τουρισμό, που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 2020 αν και δεν πρόκειται να φτάσει στα επίπεδα του 2019.

Το εξαιρετικό 2019 και η κάμψη του 2020

Ο κ. Δανιηλίδης χαρακτήρισε εξαιρετική χρόνια το 2019 για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία καθώς, η εταιρεία κατέγραψε για δεύτερη συνεχή χρονιάαύξηση οικονομικών μεγεθών. Χτίζοντας πάνω σε αυτή την πορεία ξεκίνησε πολύ δυναμικά την τρέχουσα χρονιά και στο πρώτο δίμηνο κινήθηκε ιδιαίτερα ανοδικά σε επίπεδο τόσο τζίρου όσο και όγκου πωλήσεων. Φυσικά η εμφάνιση της πανδημίας του Covid-19 ανέτρεψε άρδην τα δεδομένα και οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση την αγορά μπύρας. Όπως ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης, στο πρώτο lockdown η κάμψη ξεπερνούσε το -50% ενώ πλέον λέγεται για συνολική βάση πτώσης -25%. Μάλιστα επεσήμανε πως οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο αν και σε κάποιο επίπεδο λειτούργησαν σαν ανάχωμα δεν ήταν δυνατό να καλύψουν πλήρως τις απώλειες στην HORECA καθώς η κατανάλωση μπύρας και γενικά αλκοόλ στην Ελλάδα αποτελεί κατά κύριο λόγο κοινωνική δραστηριότητα. Εντούτοις, ανέφερε πως -δεδομένων πάντα των συνθηκών- η εταιρεία κατόρθωσε να καταγράψει μια θετική πορεία και το 2020 και αυτό θα αντικατοπτριστεί και στα επίσημα οικονομικά στοιχεία, που θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο.

Το «μικρό θαύμα» των εξαγωγών

Στην θετική αυτή πορεία συνέβαλλαν σημαντικά οι εξαγωγές της εταιρείας, που όπως σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης, πλέον κυμαίνονται ξεκάθαρα σε ποσοστό πάνω από το 10% του συνολικού τζίρου της. Μάλιστα, το 2019 οι εξαγωγές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κατέγραψαν άνοδο 5%, επίδοση που ο κ. Δανιηλίδης χαρακτήρισε «ένα μικρό θαύμα», που όπως είπε σημειώθηκε και με την συνδρομή της Ηeineken NV, που επέτρεψε την εξαγωγή προϊόντων, που έχουν παραχθεί στην Ελλάδα σε περισσότερες χώρες. Επίσης προανήγγειλε πως η τάση αυτή θα ενισχυθεί περαιτέρω την επόμενη χρονιά. Αν και δεν αποκάλυψε τις νέες χώρες στις οποίες θα αρχίσουν εξαγωγές το 2021, έκανε λόγο για πολύ σημαντική αγορά της Ασίας, στην οποία ανέφερε πως τα πρότυπα ποιότητας είναι ιδιαίτερα υψηλά, αλλά και για χώρες στην Αφρική. Διευκρίνισε πάντως πως στις εξαγωγές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας δεν συμπεριλαμβάνεται προς το παρόν η μπύρα ΜΑΜΟΣ καθώς αυτή την στιγμή στόχος της εταιρείας είναι να χτίσει όσο το δυνατόν πιο σωστά το ιστορικό brand στην ελληνική αγορά.

Οι στόχοι για την Bacardi

Φυσικά πολύ σημαντικό ρόλο στο πλάνο που έχει θέσει για την συνέχεια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα διαδραματίσει και η συνεργασία που συμφώνησε με την Bacardi Greece για την διανομή του χαρτοφυλακίου των premium προϊόντων της Bacardi στην ελληνική αγορά από την 1η Απριλίου 2021. Η συμφωνία έχει 5ετή διάρκεια, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Bacardi Greece Κωνσταντίνος Κουβαράς, στο πλαίσιο της ίδιας διαδικτυακής συνέντευξης και στόχος είναι η ενίσχυση της παρουσίας της Βacardi στην ελληνική αγορά αλκοολούχων, όπου αυτή την στιγμή διατηρεί μερίδιο της τάξης 12%. «Θέλουμε να φέρουμε τα προιόντα της Bacardi στην θέση που τους αξίζει» ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης, ο οποίος επεσήμανε πως με την συνεργασία αυτή η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προσβλέπει σε αύξηση τζίρου και εσόδων αλλά και σε σημαντικές συνέργειες. Και τα δυο στελέχη, πάντως, διευκρίνισαν πως αν και η συμφωνία έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα δεν υπάρχει καμία συζήτηση για άλλου είδους σύμπραξη μεταξύ των δυο εταιρειών, οι οποίες είναι και θα παραμείνουν ανεξάρτητες. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε το marketing των προϊόντων της Bacardi θα χειρίζεται 100% η Bacardi Greece.

H αναπροσαρμογή του επενδυτικού πλάνου

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί πως ο κ. Δανιηλίδης εξήγησε πως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εξετάζει αναπροσαρμογές στο επενδυτικό της πλάνο, με στόχο να διατηρήσει αναλλοίωτο το σχεδιασμό της όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας και κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά παράλληλα να προχωρήσει σε κάποιες μικρές μειώσεις στις λεγόμενες «εμπορικές» επενδύσεις. Υπενθυμίζεται πως πριν την εμφάνιση της πανδημίας η εταιρεία είχε ανακοινώσει προγραμματισμένο επενδυτικό πλάνο για την τριετία 2019-2021, ύψους 46 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής, την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, στα πληροφοριακά συστήματα και στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος

Πηγή άρθρου – businessnews.gr